NALEŚNIKI Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

  • 240kcal
  • 8g
  • 46g
  • 3g

Ingredients

CIASTO:

  • 1 szt. jaj (L)
  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • szczypta soli
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 335 ml mleka 2%
  • 160 ml zimnej wody

NADZIENIE:

  • 210 g dżemu truskawkowego o obniżonej zawartości cukrów

Przepis podany na 6 porcji. Wyliczenia podane na 1 porcję

Directions

Z podanego przepisu wychodzi 6 naleśników o średnicy ok. 25 cm.

  1. Do miski wbić jajko, wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, mleko i wodę. Wszystko dokładnie zmiksować na gładkie ciasto.
  2. Patelnię do naleśników rozgrzać. W zależności od rodzaju patelni, spód cienko posmarować olejem lub smażyć bez tłuszczu.
  3. Za pomocą chochelki wylewać porcje ciasta, rozprowadzać na patelni i smażyć z obu stron aż naleśniki się zrumienią.
  4. Naleśniki posmarować dżemem i złożyć.