DESER CYTRYNOWY

  • 188kcal
  • 6g
  • 20g
  • 10g

Ingredients

  • 55 g jogurtu greckiego
  • 28 g kremowego/śmietankowego twarogu
  • 0.25 sztuka dużej cytryny
  • 1/3 łyżki cukru kokosowego lub cukru trzcinowego
  • 4 sztuki migdałów lub innych ulubionych orzechów
  • 2 dużych daktyli bez pestek
  • 20 g borówek lub truskawek czy malin

Directions

  1. Utrzeć skórkę z cytryny do miski. Dodać jogurt, twaróg, cukier kokosowy i sok z całej cytryny. W międzyczasie namaczamy daktyle w gorącej wodzie (wody tyle, żeby przykryła daktyle).
  2. Masę możemy zmiksować – będzie bardziej puszysta lub wymieszać dokładnie – będzie bardziej jogurtowa – zależy od upodobań.
  3. Daktyle wlewamy razem z wodą do miksera i miksujemy na syrop.
  4. Kroimy migdały.
  5. Rozkładamy cały deser do pojemniczków: najpierw masa jogurtowa, potem syrop z daktyli, a następnie posiekane orzechy.
  6. Dekorujemy borówkami lub innymi owocami.
    Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.