CIASTO MARCHEWKOWE

  • 284kcal
  • 8g
  • 23g
  • 11g

Ingredients

  • 3,5 szklanki startej marchwi (około 400 g)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich ( około 150 g)
  • 4 jajka
  • 2,5-3 łyżki prawdziwego miodu lub 5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 goździki
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • 2 garście orzechów włoskich (około 60-70 g)

KREM

  • 125 g serka philadelphia naturalnego lub Bielucha Lekkiego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/3 laski wanillii
  • płatki migdałowe

Kcal wyliczone na 1 porcję w przypadku podzielenia ciasta na 8 kawałków.

Directions

  1. Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera.
  3. Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
  4. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
  5. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy.
  6. Dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy.
  7. Dodajemy zdrobnione goździki.
  8. Tłuczemy orzechy włoskie i dodajemy do masy.
  9. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miod/ksylitol i wszystko dokładnie mieszamy.
  10. Blachę smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia.
  11. Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg, gdy będzie już nagrzany pieczemy godzinę.
  12. Po godzinie  zostawiamy ciasto na około 20 minut, następnie wyjmujemy.
  13. Krem: Serek mieszamy z miodem, dodajemy obrane ziarenka wanilli i mieszamy. Pokrywamy równomiernie górę ciasta i obsypujemy migdałami.