SZAKSZUKA
-
256kcal
-
19g
-
20g
-
12g
Ingredients
- jajka – 2 sztuki
- cebula – 1/2 sztuki
- czosnek – spory ząbek
- pomidory – 2 sztuki
- oliwa – łyżka
- sól, pieprz, świeża bazylia
Directions
- Rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek.
- Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Posiekaj w kostkę.
- Do cebuli dodaj pomidory (razem z sokiem i pestkami) – smaż wszystko przez chwilę aż odparuje nadmiar wody.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na pomidory wybij jajka i smaż aż zetnie się białko.
- Gotową potrawę oprósz świeżą bazylią lub szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawaj z grzankami