SZAKSZUKA

  • 256kcal
  • 19g
  • 20g
  • 12g

Ingredients

  • jajka – 2 sztuki
  • cebula – 1/2 sztuki
  • czosnek – spory ząbek
  • pomidory – 2 sztuki
  • oliwa – łyżka
  • sól, pieprz, świeża bazylia

Directions

  1. Rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek.
  2. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Posiekaj w kostkę.
  3. Do cebuli dodaj pomidory (razem z sokiem i pestkami) – smaż wszystko przez chwilę aż odparuje nadmiar wody.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Na pomidory wybij jajka i smaż aż zetnie się białko.
  6. Gotową potrawę oprósz świeżą bazylią lub szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Podawaj z grzankami